Ifj. Márkvárt János

boroscímke tervezés

Ez a boroscímke-család Ifj. Márkvárt János borász számára készült, a Bortársaság nyílt pályázatának keretén belül 2018-ban.

Márkvárt János borász, zsőlész és földműves. Karrierjét fiatalon, nagyapja mellet kezdte 1996-ban, azóta már egyedül, alig öt hektáron, saját maga készíti borait.


A tervezésről

A pályázat kiírásában a borász logóján kívül három egymáshoz illő címkét kellett megtervezni különféle borok számára. Kelemen Richárddal egy-egy alap-, közép- és felsőkategóriás borhoz készítettünk közös tervet. A Kadarka nyári bor, könnyű és élénk, sok cseresznyével, csipkebogyóval és gyógynövényekkel. A Kékfrankos igazi gyümölcsös bor, erős hordójegyekkel és hatalmas dinamizmussal. A Rosé Cuvée egy friss, ropogós bor ribizlivel és cseresznyével.

A címke nagy részét egy absztrakt, modern illusztráció foglalja el, amely tükrözi az egyes borok ízét és hangulatát. A termékkel kapcsolatos információkat az illusztrációhoz illő, letisztul tipográfiai kompozíció hordozza. Az illusztráció és a tipográfiai elemek elrendezésének kiegyensúlyozott aránya egyszerre teszi modernné és energikussá a címkét. A logó aláíráshoz hasonlít, amivel megidézi a borász személyes jelenlétét. A körbefutó tiszta fehér keret vizuális csendje elválasztja a palack színét a grafika elemeitől.

logó & tipográfia · Kelemen Richárd
illusztráció · Molnár Rebeka