Poszméh

rövid természetfilm

Vegyes technikával készült animáció egy poszméhről, aki egy tavaszi reggelen virágport gyűjtöget egy éppen kinyíló japánbirs virágáról.  

Az UMPRUM-ban töltött szemeszterek alatt, az Animation Atelier tanárai megismertettek a cseh báb és stop-motion animációval. Leginkább az a Jiří Trnka munkáit megtöltő, a legapróbb részleteket is kidolgozó figyelem és alázat ami hihetetlenül inspiráló számomra. Ez ihlette ezt az animációt is, amiben egy teljesen hétköznapi, de számomra különösen kedves pillanatot akartam megmutatni.

A Poszméh, egy három napos egyetemi workshop eredménye. A feladat az volt, hogy ez alatt a három nap alatt, a lehető legtöbb technikát felhasználva készítsünk egy-egy rövid animációt. Az általam létrehozott vizuális nyelv egyszerre realisztikus és szerethető, olyannak terveztem mintha egy gyerekeknek szóló oktató-természetfilmhez készült volna.


A készítésről

A háttér a japánbirs bokorral egy képsorozat, amit egy parkban, természetes fénynél vettem fel. Az ág ugyanarról a bokorról van, de a kinyíló virágot gyurmával helyettesítettem, a mozgását zöldháttér előtt animáltam meg kockáról kockára. A poszméhet tradícionálisan, kézzel rajzolva animáltam, hangját Gilicze Gergő adta.