Békavári uraság és barátai

könyvborító tervezés

Könyvborító terv Kenneth Grahame Békavári ​uraság és barátai című novellájához.

A Penguin Books minden évben pályázatot hirdet egy-egy általuk kiválasztott gyerek és felnőtt könyv borítójának megtervezésére. A Békavári ​uraság és barátainak 2013-ban lehetett borítót tervezni, gyerek kategóriában.

A könyv Varangy, Vízipatkány, Borz és Vakond közös kalandjait meséli el, és bár főként fiataloknak szól, a négy állat cselekedeteit semmiképp sem lehet gyerekesnek nevezni.

Varangy igazi dandy, tehetős, szeszélyes, már-már önpusztító személyiség, mint a romlottság szimbóluma, karakterét állandóan füst veszi körül, ami vagy cigarettából vagy versenyautójából árad. Borz teljesen az ellentéte Varangynak, a társaság legjózanabb tagja, bölcs és megfontolt, de ha kell akár fegyverrel is megvédi ami fontos számára. Vízipatkány, akit barátai csak Patkánynak hívnak, intelligens és barátságos személyiség, gyakran ábrándozik, a folyó és a költészet igazi szerelmese. Vakond a társaság legkisebb, legcsendesebb tagja, szerény és zárkózott személyiség, aki nagyra tartja az otthon kényelmét. A négy barát bármennyire is különbözik egymástól az együtt átélt kalandok, a bajtársiasság és a becsület összeköti őket.


A tervezésről

Grahame novellájának sajátossága, hogy állati külsejű karaktereit emberszerű tulajdonságokkal, személyiséggel ruházza fel. A borító tervezésénél fontosnak tartottam, hogy a főszereplők ne csak felöltöztetett állatok legyenek, de egész testtartásuk és lényük is tükrözze személyiségüket. A borító tervezésénél legfontosabbnak a barátság bemutatását tartottam, de nem akartam elrejteni az egyes karakterek negatív tulajdonságait sem. A papírból kivágott formák térbe fordítják az illusztrációt, ami még érdekesebbé, figyelemfelkeltőbbé teszi a borítót.